tirsdag 26. januar 2010

Muligheter

"Livet, som til enhver tid, selv når det er på det kummerligste, bærer alle muligheter i sig, som det tørre og uanselige frø gjør det. Ingen ser dem. Men de er der."

Sitatet ovenfor er skrevet av den norske forfatteren, Cora Sandel som levde fra 1880 til 1974. Cora Sandel var et psevdonym for navnet, Sara Cecilia Görvell Fabricius, og hun levde et tilbaketrukket liv som forfatter. Hun debuterte med boken "Alberte og Jacob" som ble etterhvert en triologi. Hun fikk stor suksess med disse bøkene, men enda større suksess med romanen, "Kranens Konditori" som hun skrev senere.


Jeg tror det Cora Sandel ønsker å få frem i dette sitatet er at selvom livet virker vanskelig og det ikke går ann å løse problemene, så er det alltid mulig. Det er alltid muligheter for hver person og ingenting er umulig. Det kan hende man ikke ser mulighetene, men det betyr likevel ikke at de ikke er der. Hvert menneske har i prinsippet frihet og muligheter. Forfatteren sammenligner mulighetene med frø, de er like usynlige og vanskelige å få øye på. Vi vet likevel at for eksempel en blomst har frø, selvom vi ikke klarer å få øye på dem. Sitatet har et optimistisk syn på livet hvor man ikke skal se på begrensningene i livet, men mulighetene. Mennesker har en tendens til å begrunne hvorfor de ikke kan få til en ting, men burde heller tenke på hvordan man skal få det til.

Bare ved å se på sitatet til Cora Sandel kan man se at hun har skrevet i modernistisk stil. Typisk for modernismen er å bryte med det tradisjonelle, tenke nytt og ha framskrittstro. Cora Sandel tenker nytt ved å si at vi alle har muligheter og kan få til det vi vil. Hun bryter med det tradisjonelle ved at man egentlig skal være litt tilbakeholden og ikke være for sikker. Her sier at livet har mange muligheter, det gjelder bare oppdage dem. Hennes tanker ble nok kanskje ikke så gjeldende på hennes tid, men ble nok mer aktuelle etterhvert, altså hun hadde tro på at det kunne bli framskritt senere.

Kilder:
Litterær modernisme
Cora Sandel
Norskbok: Spenn Norsk for studieførebuande utdanningsprogram VG3

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar