onsdag 14. oktober 2009

Det Moderne Prosjektet

Fra opplysningtiden skjedde det en moderniseringen i samfunnet som norskboken velger å kalle "Det moderne prosjektet". Jeg skal ta for meg ulike filosofer og forfattere som har preget det moderne prosjektet med sine ideer.

Den første moderne tenker som begynte å filosofere over moderniseringen var John Locke(1632-1704). Hans tanker gikk ut på at mennesket er fritt og ikke skal la seg styre av autoriteter. Han var opptatt av at mennesker skulle ha sunn fornuft og tro på fakta. Man skulle "ta utgangspunkt i fakta og basere dine oppfatninger og din adferd på hvordan tingene faktisk er." En som videreførte mange av John Locke sine tanker var Voltaire (1694-1778). Han ønsket et samfunn basert på kunnskap og fornuft. Han var også opptatt av at mennesker er frie og har ytringsfrihet. Forfatter og filosof Denis Diderot(1713-1784) valgte å skrive ned disse tankene Voltaire og Locke hadde i den første moderne encyklopedia som ble utgitt i 1751. Han baserte bindene på Voltaires holdninger til vitenskap og den filosofiske tankegangen til John Locke. Encyclopedian skapte sterke reaksjoner fordi den fornektet bibelen og kirken ble trukket ned som autoritet. Bindene var laget for å fremme viktigheten med kunnskap og lærdom.

John Locke
På samme tid skrev den norske forfatteren Ludvig Holberg(1684-1754) om mye av de samme tankene. Han skrev hovedsaklig om opplysning og moralisering. Han ville få frem at mennesker gjør mye tåpelig og trenger å bli lært opp til å leve mer fornuftig. Etterhvert kom Jean Jacque Rousseau (1712-1778) som var en sveitisk-fransk filosof som skrev tekster med trekk fra både opplysningstiden og romantikken. Han skilte seg ut ifra de andre opplysningsfilosofene ved at de mente det onde skyltes mangel på kunnskap, men han skyldte på samfunnsutviklingen. Som mange av de andre filosofene fra modernismen ønsket at han mennesket skulle være fritt og han mente at styresettet hindret dette.
Filosoferingen opp igjennom det moderne prosjektet gjorde at samfunnet gikk fremover og Henrik Wergeland(1808-1845) var den første i Norge som satte framskrittet på dagsordenen. Menneskene var på vei mot et liv i frihet, men framgangen gikk for sakte. Han mente at presten ikke hadde gjort jobben sin fordi folket lot seg styre av ufornuft. Han kritiserte ikke kristendommen i seg selv, men så på Jesus som et forbilde folket kunne ha.

Henrik Wergeland
En filosof som har sterkt preget det moderne prosjeketet med sine ideer er Charles Darwin(1809-1882). Han skrev muligens den viktigste boken på 1800-tallet, Artens Opprinnelse om hvordan verden har oppstått og utviklet seg. Han skrev om naturlig utvalg hvor bare de sterkeste i naturen overlever. En annen bok skrevet av Darwin var Menneskets avstamming. Bøkene hans har hatt så stor påvirking at folk forlot sin religion for Darwins lære. På den andre siden provoserte den kirken og tilhengerne hvor han påstår at skapelseshistorien i bibelen er for svak. De tidligere modernistene hadde filosofert rundt disse temaene, men han tok det moderne prosjektet et steg videre med drastiske grep.

Kort sagt er hovetankene i det moderne prosjektet at mennesket skal ta fornuftige og frivillige valg uten påvirkning fra autoriteter. Handlinger og meninger bør komme fra fakta, ikke etter hva man tror.

Andre kilder: Spenn Norsk Studieførebuande Utdanningsprogram VG3

1 kommentar:

  1. Fin oppsummering av sentrale trekk ved det moderne prosjektet og menneskene bak.

    SvarSlett